Home » Yiyecek-İçecek » Risotto Nedir? Nasıl Yapılır? Lezzetli Bir Risotto İçin Püf Noktalar
risotto nedir, risotto tarifi, risotto nasıl yapılır

Risotto Nedir? Nasıl Yapılır? Lezzetli Bir Risotto İçin Püf Noktalar

İtalya’nın en özgün ve en popüler lezzetlerinden biri olan risotto pilava benzerliği ile ülkemizde de son dönemlerde oldukça sık yapılan yemeklerden olmuştur. Lezzetli bir risotto için pek çok hususa dikkat etmek gerekir. Peki risotto nasıl yapılır, yapımı zor mudur?

Öncelikle risotto yapmak çok kolay değildir. İlk denemede başarısız olmak pes ettirmemeli, mutlaka birkaç defa daha denenmelidir. Öncelikle risotto için gereken malzemeleri belirtmekte fayda vardır:risotto nedir, risotto tarifi, risotto nasıl yapılır

  • 250 gram kadar kısa taneli pirinç ya da Arborio pirinci
  • 1 adet orta boy soğan
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 litre kadar tavuk suyu
  • Yarım tatlı kaşığı safran
  • 150 ml kadar beyaz şarap ya da su
  • 60 gram parmesan
  • Tuz ve karabiber

Öncelikle safranı şarabın/suyun içine dökerek beklemelisiniz. Rengi çıkması önemlidir. Parmesanı bir tabağa rendeleyerek hazırda bekletin. Soğanı ince ince doğrayın. Orta boy tavaya tereyağını koyun ve üzerine soğanı ekleyerek rengi değişmeyene kadar kavurun. Daha sonra pirinci ekleyerek sürekli karıştırın. 2-3 dakika kadar aralıksız karıştırdıktan sonra üzerine beyaz şarabı ilave edin ve kısık ateşte pişirmeye devam edin. Karabiber ve tuzu isteğe bağlı miktarda ekleyin. Pirinç şarabı ya da suyu tamamen çekince tavuk suyunu ilave etmelisiniz. Ancak tavuk suyu birden ilave edilmemelidir. 1 kepçe eklenmeli ve su tamamen bittikçe 1 kepçe, 1 kepçe şeklinde ilave edilerek devam edilmelidir. Bu durum risottonun krema kıvamı almasına kadar devam etmelidir. Kremamsı bir kıvam elde edilince tavayı ateşten alıp üzerine parmesan ekleyerek tekrar karıştırılmalıdır. Servise sunarken üzerini fesleğen ya da maydanoz ile süsleyebilirsiniz.

Risottonun lezzetli olması için dikkat edilmesi gereken en önemli detaylardan biri pirinç seçimidir. Eğer imkânınız varsa, bulabiliyorsanız Arborio pirinç kullanmalısınız. Yoksa yuvarlak, küçük taneli bir pirinç bulmalısınız. Bu pirinç nişasta bakımından oldukça zengindir ve risottoya lezzet veren de bu özelliğidir. Arborio pirinci büyük ve zincir marketlerde bulabilirsiniz. Aksi taktirde evde bulunan kırık pirinçlerle de yapabilirsiniz.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir